Site icon Karabük GERÇEK Haber

BİR ŞEHRİN ONURLU DİRENİŞİ: 8 KASIM 1994

8 Kasım eylemlerinin 29. Yıldönümü dolayısı ile, Hak İş Konfederasyonu Karabük İl Başkanı ve Özçelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz bir mesaj yayınladı.

1994’te kapatılmasına karar verilen ve ardından özelleştirilerek 1 lira gibi sembolik bir rakama yöre halkına devredilen Türkiye’nin ilk ağır sanayisi Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), bugün ülkenin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alıyor.

1989’da 137 gün süren grevin ardından zor bir sürece giren ve aşırı istihdam yüküyle yüksek üretim maliyetleri karşısında her yıl zararı giderek büyüyen KARDEMİR’in, 1994’te dönemin hükümeti tarafından kapatılmasına karar verildi.

Karar üzerine Karabük’te, Çelik-İş Sendikası öncülüğünde 8 Kasım 1994’de halk sokaklara inerek büyük bir eylem yaptı, çocuklar okula gönderilmedi, esnaf kepenklerini kapattı, şehre giriş çıkış sağlayan tüm ulaşım durduruldu.

Ülkede büyük ses getiren 29 yıl önceki bu eylem sonunda fabrika, özelleştirilerek 1 lira gibi sembolik bir rakama yöre halkına devredildi.

8 Kasım eylemlerinin 29. Yıldönümü dolayısı ile, Hak İş Konfederasyonu Karabük İl Başkanı ve Özçelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz bir mesaj yayınladı.

Karabük demir çelik fabrikalarını yaşatmaya, sahip çıkmaya karar veren bir kentin, bir yörenin onurlu direnişinin 29.yıl dönümü olduğunu ifade eden Yılmaz, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bugün 8 Kasım 2023. 29 yıl önce dönemin hükümetinin özelleştirilmesi olmaz ise kapatılması kararını aldığı Karabük demir çelik fabrikalarını yaşatmaya sahip çıkmaya karar veren bir kentin, bir yörenin onurlu direnişinin 29.yıl dönümündeyiz.

 86 yıl önce temelleri atılan, 8 Kasım 1994 yılında yapılan eylemlerle yeniden hayat bulan o günün Karabük demir çelik fabrikaları, bu günün Kardemir’i bu şehrin bu yörenin ruhu, kuruluş sebebi ve hayat kaynağıdır.

 “8 Kasım çelik işçisinin Karabük halkının, yöre insanının ekmeklerinin ellerinden alınmasına yüksek sesle topyekûn “olmaz fabrikalar kapatılamaz” denilmesinin, emeğin, alın terinin tarihe geçtiği gündür.

 Bu direniş, gerçekte emeğe, alın terine, insan onuruna sahip çıkmanın destanıdır.

 Genç Türkiye Cumhuriyetinin sanayisine, ekonomisine, gelişmesine büyük katkılar yapan bir ülkenin kalkınması ile anılan bu fabrikaların, 5 Nisan kararları ile kapatılmasına karar verilmesi Çelik İşçisini Karabük ve yöre halkını derinden sarsmış, ekonomik ve sosyal bir çöküntüye sebep olmuştur.

 Bunun neticesinde Özçelik-İş Sendikası ve unutulmaz lideri Metin Türker’in önderliğinde başlayan bu karara karşı çıkma eylemleri 8 Kasım da zirve noktasına çıkmıştır.

 Bu gün yapılan mücadelenin haklılığını çok daha iyi anlıyoruz Bu mücadeleyi başlatanları, direniş ateşini yakanları başta ebedi Genel Başkanımız Metin Türker olmak üzere saygıyla minnetle anıyoruz, aramızdan ayrılanlara rahmet yaşayanlara sağlık ve selâmet diliyoruz.

Bu vesile ile Çelik İşçileri olarak bu fabrikaların bir daha o günleri yaşamaması için 8 Kasımda Verilen Mücadelenin Ruhunu İçimizde taşıyacağımızı, alın terimizin son damlasına kadar çalışacağımızın sözünü veriyoruz, kararlılığımızı teyit ediyoruz.

 Fabrikamız “Kardemir” sonsuza kadar yaşasın, emek alın teri hakkını alsın, Karabük’ümüz büyüsün gelişsin. 8 Kasımı Ve O Gün Verilen Onurlu Mücadeleyi Sonsuza Dek Unutmayacağız Unutturmayacağız.

Exit mobile version