KARABÜK ÜNİVERSİTESİ “O KÖTÜ GÜNLERİNİ, O KÖTÜ İMAJINI SİLDİ…” ve ÖZELLİKLE MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİLERİ İÇİN
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ, bir ara çok kötü ithamlara ve saldırılara hedef olmuş, Ülke genelinde müthiş bir imaj kaybı yaşamış, hemen herkesin yüreğini “ACABA TERCİH EDİLİR Mİ..?” korkusu sarmıştı.
KORKULAN OLMADI..
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ kontenjanları, yüzde 95 oranında doldu..
Ve; O kötü imajı silindi. Bu noktada da Rektör Prof.Dr. Sayın FATİH KIRIŞIK’IN çabalarını, çalışmalarını takdir etmemek mümkün değil elbet.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ, özellikle mühendislik isteyen öğrencilerin, en önde gelen tercihi oluyor ve çok güçlü bir Mühendislik eğitimi de veriliyor.
Bu nokta da KARDEMİR’İN etkisini de inkar etmemek gerek elbet..
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğrencilerinin bir avantajları da ÖĞRENCİ YURDU sıkıntısı hiç mi hiç yok ve bu nokta da Karabük gerçekten çok/çok önde gidiyor.
Tüm Ülke de KREDİ YURTLAR KURUMU ÖĞRENCİ Yurtlarına bakan idare, yaz tatili yaparken, Karabük’te Yurtların bakımı yapılıyordu, düzenlenmeleri yapılıyordu, hizmete hazır tutulma gayretleri vardı.
Bir Kent Valisi düşünün ki “HİÇ YER BULAMAZSAK, ÖĞRENCİLERİ DAİRE BİRİM MÜDÜRLERİNİN ODASINDA BARINDIRIRIZ..” diyecek kadar bu işe gönlünü koymuş olsun.
Vali Sayın MUSTAFA YAVUZ aynen bunları söyleyerek ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN Yurt olayına yaklaşıyor, bu işlere bakan İl Gençlik Spor Müdürlüğü’nün ilgili birimleri de, aynı paralel de hareket edince işte BU MUHTEŞEM TABLO ÇIKTI ORTAYA..
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ süratle o parlak günlerine dönüyor..
Yaşanan kabus gibi günler, o kasvetli hava dağıldı..
***
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ’Nİ KAMPUS ALANINDAN ÇIKARTIP, KARABÜK KENT MERKEZİNE YAYMAK ve İKİ YENİ FAKÜLTE
Özellikle Karabük Belediye Başkanı Sayın ÖZKAN ÇETİNKAYA, bir ziyaretimizde bize “KARABÜK ÜNİVERSİTESİ KARABÜK MERKEZİNE YENİ FAKÜLTELER AÇMALI. ÖĞRENCİ BÖYLECE KARABÜK İLE DAHA ÇOK ENTEGRE OLUR..” gibi bir düşüncesini anlatmıştı.,
DAHA SONRA, gündeme SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ile İLETİŞİM FAKÜLTESİ için Karabük Merkezinde FAKÜLTE BİNASI yapılabilir mi araştırmaları, nabız yoklamaları oldu.
Özellikle BAYIR MAHALLE Kentsel Dönüşüm Projeleri ile paralel SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ile İLETİŞİM FAKÜLTESİ binaları daha çok konuşulmaya, daha çok arayışlar başladı.
BAZI HAYIRSEVER SANAYİCİ İSİMLERİ ile SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Binası paralel anılmaya da başladı. Bu yönde ACABA OLUR MU, ACABA VARİSLER BÖYLE BİR İŞE SICAK BAKAR MI soruları gündeme gelmeye başladı..
BAYIR MAHALLE Kentsel Dönüşüm Projesi, yıllardır gündemde. Boşaltılan Sanayi Tesisleri var ve artık bu projenin ETE / KEMİĞE bürünmesi zamanı geldi.
Yıllardır konuşuluyor, yapılmıyor ve orta da çok çirkin görüntüler var.
BAYIR MAHALLE Kentsel Dönüşüm Projesi, aynı zaman da KENT MERKEZİNE yapılabilecek FAKÜLTE BİNALARINI DA tetiklemeye aday.
Dileriz daha fazla beklenmez..
Yıllarca beklemiş olmak kafi görünür ve yapımı için adım atılır..
***
EVET; “EĞİTİM KENTİ KARABÜK..” UNVANINI SAĞLAM BİÇİMDE HAK ETMEK İÇİN, ÇOK CİDDİ BİR MOTİVASYON VAR
Karabük Valisi Sayın MUSTAFA YAVUZ’UN önderliği, yönlendirmesi ve gayretleri ile İL Milli Eğitim Müdürü Sayın NEVZAT AKBAŞ ve Tüm Milli Eğitim camiası EĞİTİM KENTİ KARABÜK unvanını daha bir sağlam temele oturtmak üzere harekete geçmiş bulunuyor.
İL MİLLİ EĞİTİM CAMİASI MÜTHİŞ BİR MOTİVASYON İÇERİSİNDE GÖRÜNÜYOR.
EĞİTİM KENTİ KARABÜK noktasında 8 ana madde üzerinde bir yoğunlaşma var ve bu 8 ana başlık adım / adım izleniyor, yerine getirilip / getirilmediği kontrol altında tutuluyor..
Zaten; MİLLİ EĞİTİM CAMİASI DA, başarı geldikçe daha güçlü bir motivasyonla o 8 maddeye ağırlık veriyor, başarı geldikçe DAHA BÜYÜK BAŞARI KAZANMAYA odaklanma hali yaşanıyor..
EĞİTİM KENTİ KARABÜK sloganı olmaktan çıkıyor, EN CİDDİ,EN GÖRÜNÜR bir gerçek olmaya evriliyor, bunun en ciddi kanıtı da geçen yıl yaşanan bir dizi sınavdan alınan BAŞARILI SONUÇLAR..
Bu sonuçların BU YIL YAPILACAK SINAVLARDA AŞILMASI gayreti, azmi..
İl Milli Eğitim Bünyesi “BİZ ÇALIŞTIK,BAŞARDIK, BÖYLE BAŞARILI BİR CAMİANIN ÇALIŞANIYIZ..” övünmesini, başarıyı daha ileri noktalara taşıyarak, pekiştirme gayreti içerisinde..
Karabük MİLLİ EĞİTİM BÜNYESİ, geçmişin rutin, sıradanlığını aşıp / atıp BAŞARI, DAHA DA BAŞARI zevkini almış, o motivasyon ile EĞİTİM KENTİ KARABÜK hedefini gerçekleştirme çalışması içerisinde..
BAŞARI, daha da çok BAŞARIYI getirecek göreceksiniz.
***
ESKİ İSMİ ÇOBANLIK, YENİ İSMİ SÜRÜ YÖNETİCİLİĞİ OLAN MESLEK DALI, GERÇEKTEN ARANIYOR ve İŞ BULMAK ÇOK KOLAY
Eskiden ÇOBANLIK denilen bir meslek dalı, toplumda pek fazla itibar görmezdi, belki de o nedenle ÇOBANLIK şu an itibarı ile SÜRÜ YÖNETİCİLİĞİ olarak isimlendiriliyor.
MESLEK YÜKSEKOKULU SÜRÜ YÖNETİCİLİĞİ DALI VAR.
Çok tutulan ve çok aranan ve çok da iyi kazanç getiren, maaş getiren bir MESLEK DALI haline geldi SÜRÜ YÖNETİCİLİĞİ, hem aranıyor, hem de maaşları hayli yüksek.
Geçtiğimiz günlerde bir kasap kardeş ile sohbet ettik, hem kasap, hem de çiftliği var Safranbolu’nun bir Köyünde hayvan besiciliği yapıyor.
O Kardeş anlattı, YERLİ SÜRÜ YÖNETİCİSİ bulamadığı için AFGAN Kökenli bir aile bulmuş, doğalgazlı ev tahsis etmiş, aylık şu kadar gıda, bu kadar tuz, şeker alıyorum falan gibi anlattı, eline verdiği net 50 bin lira ile birlikte, aylığı 80 bini buluyormuş.
YERLİ SÜRÜ YÖNETİCİSİ BULAMADIĞINI ANLATTI..
Ve; bu aile, işlerinin dışında, ellerini soğuk sudan, sıcak suya değdirmiyorlarmış.
***
KARABÜK UYUŞTURUCU İLLETİ İLE MÜTHİŞ BİR MÜCADELE VERİYOR ve SANAL KUMAR, BAHİS SİTELERİ İLE DE
Karabük Valisi Sayın MUSTAFA YAVUZ uyuşturucu illetine karşı bütün birimleri ile büyük bir mücadeleye girdi, İl Jandarma Komutanı Albay Sayın İSMAİL GÖKÇEK, Karabük kırsalında, İl Emniyet Müdürü Sayın MEHMET ALİ HASAN KÖSE Merkez de..
UYUŞTURUCU ALAN / SATAN / KULLANAN / ÜRETEN kim varsa göz açtırmıyorlar, KARABÜK KOLLUK GÜÇLERİ bütün birimleri ile bu mücadeleye abanıyor, bu yola sapanlara nefes aldırmıyorlar..
Burada SİVİL DEMOKRATİK TOPLUM KURULUŞLARININ DA bu büyük mücadeleye destek vermesi gerekiyor elbet ve örneğin YEŞİLAY DERNEĞİ Karabük Şubesi bu desteği veriyor.
YEŞİLAY DERNEĞİ kendi çapında mücadele ediyor ve Başkan Diş Hekimi Sayın AHMET USTAOĞLU hayatın her alanında uyarıcı bir çabanın içinde.
BİR İLLET DAHA İNSANLARI KEMİRİYOR NE YAZIK Kİ..
Ve; NE YAZIK Kİ, bu illet ile mücadele çok ama çok zor..
SANAL KUMAR ve BAHİS SİTELERİNDEN söz ediyoruz ve bu bağımlılık yapan illet nedeni parçalanan aileler, ekonomik batağa sürüklendikleri için İNTİHAR eden insanlar aklınıza gelen / gelmeyen her facia buradan kaynak buluyor..
SANAL KUMAR ve BAHİS SİTELERİ ile MÜCADELE NASIL OLUR..?
Çok kapsamlı, çok entegre bir mücadele gerekir herhalde..
Okullardan, Müftülük bünyesine kadar çok kapsamlı bir mücadele.
AİLELERİ ve TOPLUMU GÖÇERTİYOR BU İLLET..
***
1963 / 64 YILLARINDA, EFLANİ İLÇESİ 24.500 NÜFUSA SAHİPTİ ve İLÇEDE 83 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI VARDI
1963/64 Yıllarında, o zamanki ET / BALIK KURUMU’NUN Eflani İlçesinde bir ET KOMBİNASI kurmak üzere hareketlenme olmuştu.
Dönemin ET / BALIK KURUMU Genel müdürü “EFLANİ İLÇESİNDE, CİDDİ BİR BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYIMI…” istedi ve yine dönemin Kaymakamı bu isteği yerine getirdi..
TEK / TEK SAYIM YAPILDI..
EFLANİ Köylerinde 24.500 yaşayan insan vardı ve bu insanların beslediği de 83 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN varlığı çıktı orta yere, lütfen bir düşünün yalnızca EFLANİ İlçesinde 83 bin büyükbaş hayvan varlığı vardı..
ŞİMDİ TÜM KARABÜK ve İLÇELERİN DE 50 BİN BÜYÜKBAŞ VAR MIDIR..?
Daha sonra yaşanan Siyasi gelişmeler nedeni ile ET KOMBİNASI gerçekleşmedi.
EFLANİ genlerinde, geleneksel üretim tarzında BÜYÜKBAŞ Hayvancılık vardır ve başta Yöremizin Ünlü Tarihçisi Sevgili Kardeşim HÜR KALYONCU olmak üzere, EFLANİ hakkında, tarihsel adının HULANA veya HALUNA Kenti olduğunu söylerler.
HALUNA veya HULANA KENTİ yün kenti anlamına geliyormuş.
Oysa İLÇE DE küçükbaş hayvancılık pek yoktur..
O nedenle, EFLANİ Geleneğinde olan BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN daha bilimsel bir tabana oturtulması amacı ile EFLANİ BESİCİLİK / HAYVANCILIK / SÜTÇÜLÜK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ kurulmasını hep söyler hep yazarız.
Şu ana kadar pek itibar görmedi bu fikrimiz gerçi.
Bir ara EFLANİ BELEDİYE VETERİNERİ bir kızımız da dillendirmişti..
Hepsi o bağlamda kaldı.