Karabük Valiliği’nin himayesinde yürütülen ve kamu ile sivil toplum kuruluşları arasında güçlü bir iş birliği modeli oluşturmayı amaçlayan “İşte Birlik, Güçte Birlik: KARABÜK” Projesi kapsamında hazırlanan Eylem Planları, düzenlenen lansman toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Karabük 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; Vali Mustafa Yavuz ve eşi Süreyya Yavuz, Karabük Milletvekili Cem Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, Baro Başkanı Av. Emrah Köklü, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. İsmail Gökcek, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurumlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Vali Mustafa Yavuz, şunları kaydetti: “Bugün burada, Karabük’ümüzün geleceğine yön verecek önemli bir yolculuğun dönüm noktasında bir araya geldik.
Bu sürecin ilk adımını 30 Aralık 2024 tarihinde yine sizlerle paylaşarak atmıştık. ‘İşte Birlik, Güçte Birlik: KARABÜK’ diyerek çıktığımız bu yolda; kamu kurumlarımız ile sivil toplum kuruluşlarımız arasında iş birliği kültürünü güçlendirmeyi ve sürdürülebilir bir yönetişim modeli oluşturmayı hedefledik.
Ardından 18 Şubat’ta yine bu salonda sizlerle buluştuk. O gün ifade ettiğimiz gibi, yaklaşık bir buçuk ay boyunca kamu ve sivil toplumun kıymetli temsilcileri 11 ana başlık altında bir masa etrafında buluştular. Aynı masada etrafında Karabük’ü tartışarak, görüş alışverişinde bulunarak ve sonucunda ortak paydada buluşarak Karabük’ün meselelerini derinlemesine ele aldılar.
Bu süreç yalnızca bir eylem planı hazırlığı değil, aynı zamanda bir iş birliği kültürünün inşasıdır. Tıpkı sanayinin, trafiğin, eğitimin, turizmin, hatta işçiliğin bir kültürü olduğu gibi; biz de Karabük’te kamu ve sivil toplumun el ele vererek ortak bir yönetişim kültürü geliştirmesini arzuluyoruz.
Bugün, 18 Nisan’da, bu uzun ve yoğun emeğin somut çıktısı olan Eylem Planı’nı sizlerin huzurunda kamuoyuna açıklıyoruz. Planımız; 11 ana başlık, 46 alt başlık ve 188 faaliyet başlığı şeklinde şekillendi.
Afet ve acil durum yönetimi, toplumsal dayanışma, bağımlılıkla mücadele, kalkınma, kadın ve çocuk hakları, özel gereksinimli bireylerin desteklenmesi, eğitim, gençlik çalışmaları, kent kültürü ve tanıtım gibi pek çok hayati alanı kapsayan bu plan; Karabük’ün ihtiyaçlarına yönelik somut çözümler sunmaktadır.
Elbette bu plan yalnızca bir belge değildir; kamu ile sivil toplumun ortak iradesinin ürünü ve bir yol haritasıdır. En önemli çıktılardan biri de, bu başlıkların yalnızca fikir düzeyinde kalmaması, her biri için somut projeler geliştirilmiş olması ve olacağıdır.
Bugün itibarıyla Valiliğimiz koordinasyonunda, ilgili Bakanlıklarımıza sunulmak üzere 21 proje hazırlanmıştır. 2025 yılı boyunca bu projeleri hayata geçirmek ve eylem planındaki hedefleri somut çıktıları hayata geçirmek ve desteklemek temel hedefimizdir.
Bu çalışmaları hazırlarken yalnızca sayısal verilerle değil, sahadan gelen gerçek hayat hikâyeleriyle hareket ettik.
İlimizde bir apartmanda üç gün önce vefat eden bir komşusunun ölümünden habersiz olan bir kamu görevlisi var.
Yaşadığımız binada zaman zaman komşularımızın ortak sevinç ve üzüntüsünden dahi haberimiz olmayabiliyor. İşte bu tablo bize gösteriyor ki; komşuluk kültürümüzü, toplumsal dayanışmamızı yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Bu proje ile tam da bunun gibi başlıklara temas etmeyi, insani bağlarımızı yeniden güçlendirmeyi hedefliyoruz.
“İşte Birlik, Güçte Birlik: KARABÜK” Projesi, Karabük’te yaşayan 250 bin vatandaşımıza dokunmayı amaçlayan kapsamlı bir yol haritasıdır. Uygulama sürecinde tüm kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde olmaya devam edeceğiz.
Bu süreçte katkı sunan tüm kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.”
Açılış konuşmasının ardından Karabük Valiliği Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Fikret Erdoğan tarafından Eylem Planı’nın tanıtım sunumu gerçekleştirildi.
Erdoğan, sunumunda kamu ve sivil toplum iş birliğinde gelinen noktayı özetleyerek belirlenen faaliyetlerin nasıl hayata geçirileceğine dair kapsamlı bilgiler paylaştı.
Hazırlanan Eylem Planı; afet yönetimi, toplumsal dayanışma, kamu hizmetlerinin etkinliği, bağımlılıkla mücadele, kalkınma, kadın ve çocuk hakları, özel gereksinimli bireylerin desteklenmesi, kent kültürü ve tanıtımı, gençlik çalışmaları ve eğitim gibi geniş bir alanda toplumun ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefliyor.
Toplantının sonunda, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasında kurulacak güçlü koordinasyon ve iş birliğiyle belirlenen hedeflerin kararlılıkla hayata geçirilmesinin önemi vurgulandı.
Projenin ikinci aşamasına geçilen bu süreçte, belirlenen faaliyetlerin hayata geçirilmesine yönelik hazırlanacak projelerin kararlılıkla uygulanması ve örnek bir yönetişim modelinin ortaya konulması hedefleniyor.