Cumhuriyetimizin 100.Yılında 100 Etkinlik kapsamında “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” ve “Markalaşma Yolunda Safran” Projelerinin tanıtımı yapılarak safran hasadı gerçekleştirildi.
Safranbolu Gayza Köyü’nde proje kapsamında oluşturulan Safranova Lavanta Kokulu Safran Bahçesi’nde düzenlenen etkinliğe; Vali Mustafa Yavuz ve eşi Süreyya Yavuz, Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Lütfi Altınsu, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cengiz Ünal, İş İnsanı Şefik Dizdar, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Karabük Valiliği AB Proje Ofisi tarafından yazımı ve uygulaması desteklenen, İl Tarım Orman Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortak; Safranbolu Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi’nin iştirakçi olduğu “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” ve “Markalaşma Yolunda Safran” projeleri “Cumhuriyetin 100.Yılında 100 Etkinlik” kapsamında tanıtıldı.
Proje kapsamında; Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan “SAFRANOVA” şirketinin Türk Patent Kurumunca marka tescili gerçekleştirildi. Projelerle, interaktif eğitimler, gastronomi, el sanatları ve workshop’lar gerçekleştirilerek, uluslararası alanda tescillenen Safranbolu Safranı’nın markalaşması, Karabük ve bölgenin doğal güzellikleriyle iç içe “Eko Turizmi” desteklenmesi amaçlanıyor.
Etkinlikte bir konuşma yapan Vali Mustafa Yavuz, “Safran çok değerli bir baharat. Bölgemizin iklimi ve coğrafyası tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi noktasında çok uygun.
Göreve geldiğimiz andan itibaren Valiliğimizin koordinesinde, Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi’ni başlattık. Onunla ilgili istişare toplantıları devam ediyor. Bugün gerçekten çok mutluyum; aslında hayalini kurduğumuz, yapmayı düşündüğümüz bir projenin mikro planda da olsa, safran boyutuyla hayata geçirildiğini gördük.
Bildiğiniz gibi safran aslında ulusal bazda “Coğrafi İşaret” alan bir baharat türümüz. Avrupa Birliği bazında da Coğrafi İşareti’ nin alınması süreci tamamlandığında; baharat kategorisinde ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşareti olan ürünümüz olacak.
Safranı diğer tıbbi aromatik bitkilerle desteklemeye devam ettiğimizde, bu iklimde, bu coğrafyada yetişecek yeni bitkilerle katma değeri yüksek bu ürünlerin farkındalığı oluşup, sürdürülebilirliği sağlanacaktır.
Coğrafyamızın yaklaşık %74’e yakını ormanlarla kaplı. Toprak kullanımıyla ilgili bazı kısıtlamalarımız söz konusu. Çünkü biz bir Çukurova değiliz, bir Konya ovası değiliz; binlerce dönüm arazide tarım yapma şansımız yok. Bu sebeple kısıtlı alanlarda tercihimizi katma değeri yüksek ürünlerden yana kullanmalıyız. Bu noktada ilk adımın atıldığını görüyoruz. Bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen ve bundan sonraki yapılacak çalışmalarda görev alacak olan bütün çalışma arkadaşlarımıza ve siz değerli katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Programda daha sonra Vali Mustafa Yavuz ve eşi Süreyya Yavuz ile İl Protokolü tarafından safran hasadı gerçekleştirildi. Ardından “Safran Toplama ve Ayıklama Yarışması” sonucunda dereceye girenlere ödülleri, Vali Mustafa Yavuz, eşi Süreyya Yavuz ve Milletvekilleri tarafından verildi.