Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye’nin ilk tescilli baharatı olan ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak anılan Safranbolu safranının tescil belgesi Karabük Valisi Mustafa Yavuz’a teslim edildi.
Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Tarihi Çarşı’da yapılan törende konuşan Vali Yavuz, safran uğuruna 14 gün süren savaşlar yapıldığını belirtti. Baharat dalında Türkiye’nin AB komisyonunda tescil alan ilk coğrafi işaretli ürünü olduğunu ifade eden Yavuz, “Ama ülkemizin 19’uncu ürünü oldu. Bu anlamda da aslında biz bundan sonra Karabük olarak ülkemizin bu 19 coğrafi işaretli ürününe AB komisyonu nezdinde 21, 22, 23’üncüsüne gitmemiz lazım. Safranla birlikte diğer 8 ürünümüzü markalaştırıp aynı şekilde ticarileştirip, devam etmemiz lazım. Valiliğimiz aslında koordinasyonunda bir çalışma başlattık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız nezdinde Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz, ilgili birimlerimizle birlikte bu çalışmayı başlattık. Niyetimi bu 8’in üzerine yeni 8’ler eklemek. Şu anda yaklaşık 17 ürünümüzle ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi.
AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin de, safranın AB’den tescil alan ilk baharat olmasının önemli olduğunu belirtti. Karabük’ün elinde bir mücevher olduğunu aktaran Şahin, “Tarım ve Orman Bakanını ziyaret ettik. Kendisine tescil belgesinin bir numunesi tevdi edildi. Tanıtımından tutun üretimine ilişkin devlet ne tür katkı sunabilir, hangi vasıtalarla bunu yapabilir bunu konuştuk. Bakanlığımız safran bitkisinin Karabük ve Türkiye için ehemmiyetinin farkında buna ilişkin bir çalışma yürütecek” diye konuştu.
AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç ise, “Türkiye’nin kendi ihtiyacını bile karşılayamıyoruz. O zaman Safranbolu daha çok safran üretecek ve Avrupa Birliği’ne de ihraç eder hale gelmemiz lazım. Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey’e de ifade ettik, bu konuda Tarım ve orman Bakanlığı da bir çalışma başlatıyor. Safranın desteklenmesi ile ilgili bunu da yaparsak Safranbolu safran üretimi konusunda adıyla da müsemma olmak üzere iyi bir yer alacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Safran üretiminin yaygınlaştırılması konusunda genç girişimcilere ürettikleri safranları vereceklerini belirten Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse de şunları kaydetti: “Çok özel bir gündeyiz. Adını aldığımız safran bitkisinin coğrafi işaretini almasında sonra AB coğrafi işaretini almış olmasının da gururunu yaşıyoruz. Safran bitkisinin tanıtımı kadar artık bu bölgede üretiminin de artırılması şart. Bunu hepimiz biliyoruz. Üretim her geçen sene artsa da yeterli miktarda olmadığını yaşayarak da görüyoruz. Çünkü kentimize İran safranı gelmek durumunda kalıyor. Biz kendi ihtiyacımızı bile karşılayacak durumda değiliz. Bunun için de üreticilerin desteklenmesi özellikle istihdam sağlayabilmesi adına genç üreticilerin desteklenmesi fikriyle biz de Safranbolu Belediyesi olarak 3 yıl önce safran bitkisinin dikimine başladık. Bu sene safranın artık topraktan çıkartılıp soğanları çoğalmış olacak. Bu sene çıkardığımız safran soğanlarını biz tekrar dikmek yerine, kendini bu konuda geliştirmek ya da üretimini yapmak isteyen gençlere destek vermek istiyoruz.”
Konuşmaların ardından Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, Vali Yavuz’a tescil belgesini takdim etti. Törende emeği geçenlere de plaketler verildi.