Kamu Mühendisleri Derneği Karabük Temsilcileri, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan’ın Karabük ziyareti kapsamında bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Kamu Mühendisleri adına mağduriyetlerini ve taleplerini dile getiren Ziraat Mühendisi Çağlar Kaya kamudaki mühendislerin önemine dikkat çekerek, denk mesleklerle bozulan dengenin tekrar sağlanmasını istediklerini ifade etti.
Karabük’te yeni oluşturulan Kamu Mühendisleri Derneği İl temsilciliği tarafından görüşmenin ardından yapılan açıklamada, “Mühendislik matematik ve temel bilimlerin ortaya koyduğu, teorik ve deneysel araştırmalar ile tecrübe ve uygulama yoluyla kazanılmış bilgileri akıllıca kullanarak doğadaki madde ve enerjiyi ekonomik, fonksiyonel, ergonomik yöntemler geliştirerek insanoğlu yararına sunan bir meslektir.
Mühendislik ve mühendisler hayatımızın her alanında yer almaktadır. Kamuda çalışan mühendisler üretim, düzenleme, denetleme, işletme gibi devletin temel görev alanlarında çalışmaktadırlar. Kamu Mühendisleri birçok farklı kurum, kuruluşta ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için hizmet etmektedir.
Bilişimden Enerjiye, Savunmadan Ulaşıma, Sağlıktan Gıdaya, Tarımdan Ormana, Turizmden Çevreye, Sanayiden Madene, Üst yapıdan Alt yapıya, Ziraattan Adalete, Eğitimden Güvenliğe kadar akla gelebilecek her alanda kritik noktalarda görev yapmaktadırlar.
Kamu mühendislerinin üstlendikleri görevler onlara birinci derecede teknik, mali ve hukuki sorumluluk yüklemektedir. Birçok kanun ve yönetmelik kamuda çalışan mühendislere yapmış oldukları işten ötürü iki yıldan başlayıp on beş yıla kadar sorumluluklar yüklemektedir. Tüm bu risk ve sorumluluğun karşılığı olarak 2023 verileriyle bir mühendis ortalama 18.000 TL gelir elde etmekte ve yoksulluk sınırının neredeyse yarısına yakın bir ücretle çalışmaktadır. Kamuda çalışan mühendislerin özlük haklarının yıllar içinde dengi sayılan meslek disiplinlerinin çok gerisinde kaldığı görülmektedir. Son zamanlarda birçok kamu personeline çeşitli düzenlemelerle iyileştirmeler yapılmasına karşın kamu mühendislerine herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır. Hatta amiri olduğu işçi personelden daha düşük gelire sahip olduğu için iş barışı dahi bozulmuştur. Bu durumun değiştirilebilmesi için; Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak “Teknik Sorumluluk Ödemesi’’ adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kalemini oluşturulmalıdır.
Kamuya yeni atanan bir mühendis ile meslekte yıllarını geçirmiş bir mühendis arasında ciddi bir bilgi birikimi ve deneyim olmasına rağmen diğer bazı meslek gruplarının aksine tecrübeye dayalı bir maaş artışı bulunmamaktadır. Bu anlamda ülkemizde teknik hizmetler sınıfının en üst noktasında görev yapan ve özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşmanın ve mesleki gelişimin düzenlenebilmesi için bir “Mühendislik Meslek Kanunu” na ihtiyaç duyulmaktadır.
Sonuç olarak; Kamu Mühendislerinin mağduriyetlerinin giderilebilmesi, üstlendikleri görev ve sorumlulukların karşılığının verilmesi ile mesleki gelişimin teşvik edilebilmesi için aşağıda yer alan düzenlemelerin yapılması talep edilmektedir.
TALEPLER
1- Kamuda çalışan tüm mühendislere üstlendikleri görev ve sorumlulukları gereğince “Teknik Sorumluluk Ödemesi” adı altında ilave bir ödemenin verilmesi,
2- Kamu Mühendisi gelirinin; yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin özlük hakları ve gelir seviyesine yükseltilmesi,
3- “Mühendislik Meslek Kanunu” çıkartılarak mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi,
4- Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılması ve emekli mühendisler içinde ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenlemenin yapılması, gerektiği dile getirildi.”